HIDA Think Tank: Public Space

Render Perspective 4(WITH GREEN SCREEN) (Medium)        x square Render (Medium)

The existing parking lot at the corner of University and Mill Ave. is a “gateway” between the community and ASU. There is potential to connect the activity on Mill Ave, the residents to the east and the students of ASU in a public mixing pot. The overarching goals of this project is to create a public space that drives event and human interaction while activating underutilized space.

8am Render (Medium)        12noon Render (Medium)

The space is designed to serve as an infrastructure for event. Providing resources like power, water, shade, networking, etc. A frame is suspended from the nodes which contains the retractable shades, the solar panels, and supports the platforms below. The platforms serve as gathering spaces as well as circulation spaces. The entire space is configurable to its users and can take many forms. The surface is an interactive LED system that allows inhabitants to change the surface to support their event. It allows a dynamic exchange between parking and event space. Events can reserve a portion of the surface that will not be available to park in. This provides the space for the event to take place in.

After the event the space will reconfigure itself to serve its next purpose. If you want to play soccer you can have a field displayed on the surface. Users can interact with the space with just an app on their smartphone. Each node collects resources such as solar energy and rain water from the shade above and repurposes those resources to activate the space. Rain water is stored, purified, and offered to inhabitants for drinking as well as providing water for event needs. Energy collected from the solar panels is used to power the LED surface below as well as provide energy to inhabitants and for event needs.

2pm Render (Medium)       8pm Render NEW (Medium)

The shades open and close like an aperture, operating independently throughout the day, managing the ground temperature at the surface. They can be manually overridden by users of the space if needed. At night when the space is not being used for parking it is empty and underutilized. It has potential to become an active public space at night to serve as a gathering space for students as well as residents nearby. At night the shades are lit various colors that change based on the intensity of the activity in the space. Providing a visual cue for an active space at a distance to draw others to the space.

Adam Beck

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s